Se dette nyhedsbrev i en browser
DECEMBER 2024
 

Julehilsen fra center- og landsbykoordinatoren

 
Julen er over os, og snart kan vi tage hul på et nyt friskt år. Der er spændende ting i vente.
 
Folketinget har netop vedtaget aftalen om Den Grønne Trepart, og en kæmpemæssig omlægning af det danske landskab er skudt i gang. Det kommer vi også til at bidrage til her i Nyborg Kommune, og vi er allerede ude af starthullerne.
 
Nyborg Kommune har for nyligt indgået et partnerskab sammen med Kerteminde og Faaborg-Midtfyn Kommune, to landbrugsorganisationer, Danmarks Naturfredningsforening, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet omkring et stort naturgenopretningsprojekt i Vindinge Ådal og Holckenhavn Fjord.
 
Projektet mål er at forbedre vandmiljøet i Holckenhavn Fjord, blandt andet ved at fremme og understøtte omlægningen af lavbundsjorde til vådområder i fjordens opland, omkring Vindinge Å, hvor der også skal skabes mere natur og mere skov. Ambitionen er at skabe ét sammenhængende naturbælte på op mod 1000 hektar på tværs af tre kommunegrænser. 
 
I takt med at indsatsen udvikles, vil partnerskabet invitere flere aktører og lokale med til dialog og samarbejde om konkrete projekter og aktiviteter. 
 
Læs mere her:
 
 
Derudover kan du i dette nyhedsbrev læse om:
  • Status på COHEAT-projektet og nye initiativer og informationsmøder i det regi, blandt andet om varmepumper og energirenovering
  • Nyt biodiversitetsprojekt i Langå
  • Opsætning af mere vedvarende energi i kommunen
  • Invitation til national konference om landsbykirkens fremtidige rolle i landsbyfællesskabet 
Del meget gerne mit nyhedsbrev i jeres landsbys facebookgruppe, hjemmeside o.l. Klik på "Se dette nyhedsbrev i en browser" øverst oppe, og kopier adresselinjen og sæt den ind i dit opslag. 
 
Hvis man er interesseret i at modtage nyhedsbrevet direkte i sin mailboks, er det muligt her: Tilmeld mig nyhedsbrevet
 
Med ønsket om en rigtig glædelig jul og et godt nytår til alle,
 
Anne Lysebjerg Hansen
Center- og landsbykoordinator, Nyborg Kommune
Tlf. 63336832 ⋅ alyh@nyborg.dk 
 
 

Grøn Landsby - Varmepumper og energirenovering

 
Som nogen vil vide, deltager Nyborg Kommune i projektet COHEAT, som handler om at hjælpe landsbyer uden for fjernvarmenettet med at undersøge andre muligheder for varmeforsyning samt muligheder for energirenovering.
 
De sidste to år har vi haft fokus på at undersøge mulighederne for etablering af den kollektive varmeløsning termonet. Ellinge og Kogsbølle blev udpeget som pilotlandsbyer, senere også Bovense, og i samarbejde med hver bys varmegruppe har Nyborg Kommune undersøgt følgende forhold omkring etablering af en privat lokal og kollektiv varmeforsyning, i form af termonet:
  • Teknisk løsning
  • Selskabsform
  • Juridiske rammer
  • Finansiering & brugerøkonomi
  • Drift
Der er dog på nuværende tidspunkt fortsat ikke fastlagt, hvordan reguleringen af termonet skal håndteres i lovgivningen, herunder om termonet bliver omfattet af varmeforsyningsloven. Folketinget har til dato stadig lovforslaget i høring. Det er dermed uvist, om kommunerne kan give kommunal lånegaranti i forbindelse med etablering af et kollektivt termonet.
 
Nyborg Kommune har den 19. december 2024 udsendt en uddybende afslutningsrapport til varmegrupperne inklusiv relevante bilag, der samler de sidste to års arbejde med muligheden for etablering af termonet. Tag gerne kontakt til Jacob Thomsen, projektleder for COHEAT på jatho@nyborg.dk for en uddybende dialog om termonet.
 
Borgerrettede aktiviteter i 2025
 
COHEAT indeholder udover termonet også tiltag i relation til individuelle varmepumper og energirenovering. Derfor planlægger vi nu en række borgermøder og aktiviteter med fokus på dette.
 
Varmepumpemøder
I samarbejde med Varmepumpeindustriens rejsehold planlægger vi at afholde fire borgermøder i landsbyer, som ligger uden for fjernvarmenettet. Møderne har til formål at informere om mulighederne ved et skifte fra gas, olie og biomasse til en individuel varmepumpe. Møderne er tilrettelagt således, at der er plads og rum til en god dialog og besvarelse af mulige spørgsmål. Møderne vil have en varighed på ca. 2 timer.
 
Energirenovering
I samarbejde med SparEnergi og den rådgivende virksomhed Transition planlægger vi at afholde tre borgermøder med fokus på, hvordan nye vinduer, isolering og andre tiltag kan forbedre energiudnyttelsen i dit hjem. Møderne vil have en varighed på ca. 2 timer.
 
I relation til energirenovering planlægger vi ligeledes en mini-messe i samarbejde med en af de store lokale leverandører af byggematerialer og deres leverandører. Her vil du kunne se og mærke de materialer, der kan energioptimere din bolig, samt få en god dialog om priser og etablering.
 
Tilmelding
Vi har ikke det hele på plads endnu, men hvis du gerne vil modtage information om ovenstående, send da en mail til Jacob Thomsen på jatho@nyborg.dk for at modtage det endelige program for foråret 2025.
 
Programmet offentliggøres desuden på kommunens hjemmeside og facebook i starten af det nye år.
 

COHEAT
COHEAT-projektet udvikles i et tæt samarbejde med Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens Kommune. I alt deltager syv syddanske kommuner i projektet sammen med Dansk Fjernvarme, konsulenthusene PlanEnergi og EC Network, og med Region Syddanmark som projektleder.

 
 
 

Der er dådyr og rådyr og tusinde smådyr...

 
... og hvis ikke, kan der måske komme det :-)
 
Har din landsby et grønt område eller lignende, I godt kunne tænke jer at få skabt mere liv og natur på?
 
I Langå er vi i samarbejde med landsbyrådet i gang med et projekt på en del af boldbanen, der forhåbentlig kan indbyde til at tilbringe tid udendørs og samtidig gøre en positiv forskel for naturen. På området etableres flere områder, der kan gøre gavn for insekter, fugle og andre dyr.
 
I Langå passede området godt til at etablere en lille sø, kvashegn og buske, som kan tiltrække flere arter. På andre områder kan det være, det giver mening at etablere områder med store sten, sandede områder og mindre bakker med blomster og græsser.
 
Kender du til et kommunalt område, der kan laves lignende tiltag på, eller vil du vide, om et grønt område er kommunalt ejet og dermed egnet til sådanne projekter, kan du kontakte Nyborg Kommunes landsbykoordinator, biodiversitetsformidler eller parkformand, så tager vi gerne en snak med jer om jeres idéer og muligheder.
 
Biodiversitetsformidler Karen Kirk Østergaard, mail kaki@nyborg.dk - tlf. 6333 6831
Parkformand Claus Johanson, mail cjoh@nyborg.dk - tlf. 3016 1405
 
 

Opsætning af mere vedvarende energi i Nyborg Kommune

 
Nyborg Kommune har en målsætning om 100% grøn strøm i 2030 – dvs. el-produktion fra sol og vind skal svare til kommunens samlede strømforbrug. I dag er cirka 24% af kommunens el-forbrug grønt. 
 
På den baggrund har Nyborg Kommune i efteråret 2024 haft åbnet for første ansøgningsrunde om opsætning af vedvarende energianlæg.  
 
Tilbage i foråret vedtog Byrådet derfor en række retningslinjer og fem kriterier, der skal bruges, når ansøgninger om at opsætte solceller eller vindmøller skal vurderes. Det betyder, at alle ansøgninger evalueres, ikke kun ud fra gældende kommuneplan og anden gældende lovgivning, men samtidig vil de enkelte projektforslag blive vurderet på, hvordan projektudviklere planlægger at inddrage hensyn til naboer, landsbyer, natur, klima og kulturarv.
 
Du kan læse mere her:  
 
Ansøgningsrunden for 2024 lukkede d. 30. september, og Nyborg Kommune har modtaget i alt syv ansøgninger om nye solprojekter.
 
Hvor mange og hvilke af ansøgningerne, der bliver til konkrete solcelleprojekter i fremtiden, er ikke afklaret endnu. Processen er først, at administrationen i samarbejde med eksterne rådgivere screener alle ansøgninger ud fra de juridiske bestemmelser og politiske kriterier. Derefter skal ansøgningerne behandles politisk og til sidst drøftes i detaljer med borgerne i området.  
 
Med andre ord er det først efter den politiske behandling inden sommerferien 2025, at vi ved, hvor mange af ansøgningerne, der bliver foreslået at arbejde videre med.
 
Den videre proces er overordnet beskrevet her:
 
Har du spørgsmål til vedvarende energi i Nyborg Kommune, kan du kontakte Teknik og Miljøafdelingen på 6333 7000 eller teknikmiljoeogerhverv@nyborg.dk
 
 

Landsbykirkens fremtidige rolle i landsbyfællesskabet

 

Landsbyhøjskolens BLUP sekretariat, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen af Menighedsråd inviterer til en national konference om "Landsbykirkens fremtidige rolle i landsbyfællesskabet".

Konferencen afholdes torsdag d. 6. marts 2025 kl. 15.00 - 21.00 på Midtfyns Gymnasium i Ringe. 

Konferencen giver mulighed for at udveksle idéer og finde nye løsninger på de udfordringer, landsbykirkerne står overfor i dag, og er relevant for alle der arbejder med kirkerne i landområder, med landdistriktsudvikling og landsbysamfund.

På konferencen drøftes spørgsmål som: Hvordan kan landsbykirken skabe større samfundsrelevans og række ud til en bredere befolkning? Hvordan kan kirken samarbejde tættere med lokalsamfund og foreningsliv? Kan kirkerummet bruges mere mangfoldigt, og kan kirkens sociale arbejde spille en større rolle for det lokale fællesskab?

Programmet byder på:

  1. Oplæg fra Kirke- og Landdistriktsminister Morten Dahlin samt centrale aktører fra det politiske, kommunale og kirkelige landskab.
  2. Paneldebatter og workshops om samarbejde mellem menighedsråd, lokalråd og foreningsliv.
  3. Inspirerende indlæg og praksiserfaringer fra landsbyer og kirkefællesskaber.

Der er et deltagergebyr på 395 kr., der inkluderer spisning og forfriskninger hele dagen, samt deltagelse i konference.

Tilmeldingsfristen er 1. marts 2025.

Det fulde program og uddybet beskrivelse af baggrunden for konferencen, samt beskrivelse af workshops kan læses på hjemmesiden https://www.kirkenpaalandet.dk/.

På hjemmesiden ligger også flere videoer, hvori Landsbyhøjskolen udfolder perspektiver og erfaringer med lokalsamfundsudvikling i et samarbejde mellem menighedsråd og lokalråd. 

Følg Nyborg Kommune på de sociale medier

Vil du følge med i stort og småt fra alle kanter af vores kommune, så kan du følge med på Facebook, Instagram og LinkedIn. Klik på ikonet for at gå til vores sider. 
Frameld dig dette nyhedsbrev